febrero 23, 2021

Fem volar "Monigotes" de paper/Experiment

 

Què necessites?

  • Un globus
  • Un full de paper
  • Paper de seda/full color
  • Tisores
  • Una bufanda de llana o el teu cap

Què hem de fer?

1. Dibuixem un ninot de paper que ens serveixi de plantilla i els retallem amb el paper de seda.
2. Freguem el globus a la llana o al cap
3. Acostem el globus als ninots. L'apropem uns 10 o 20 cm.

Què passarà?

Amb el fregament el globus rep la càrrega estàtica, de manera que es crea un camp elèctric al voltant del globus. Aquest camp atrau als homenets de paper com si fos un imant. Els homenets de paper salten sobre el globus o fan tombarelles.

Per què passa?

Normalment no notem l' electricitat ja que les carregues positives i negatives estan equilibrades. 
Hem de saber que tot el que hi ha al nostre voltant està composat per àtoms. Aquests àtoms tenen càrregeues positives i negatives. Un cos no està carregat quan està composat per la mateixa quantitat  dels dos tipos de càrregues. Quan alguns objectes es toquen o freguen el un contra l'altre poden despendre electrons. Aquí és quan un objecte pot generar el que anomenem com a càrrega estàtica. Amb el fregament el globus rep de la bufanda o del cap una càrrega negativa (electrons) de la qual vol desprendre's i és per això que atreu als homenets de paper. 
Una pinta (peine) pot absorbir els electrons del cabell. És quan els cabells es carreguen de forma positiva i es crespa. 
Els llamps també es produeixen pe l'electricitat estàtica. És un espectacle de la natura quan hi ha forts moviments d'aire que trenquen les càrregues positives i negatives creant una forta tensió que provoca els llamps. Després la càrrega es queda equilibrada i fins al següent.